„Koss(uthos) Okosok” a Bólyai Matematika Csapatversenyen

A Bólyai Matematika Csapatverseny először 2004 őszén került megrendezésre Budapesten, 5-8. osztályos diákok, évfolyamonként szerveződő, 4 fős csapatai számára. A következő években a 3-4. osztályosok is csatlakoztak.

Mára, a legnevesebb matematika versenyek egyikévé vált, mely túlnőtte az országhatárokat, s az iskolai tananyagot meghaladó feladatokon a német nyelvet beszélő diákok is a saját anyanyelvükön törhetik a fejüket.

 A Kossuth Lajos Általános Iskola 4.a osztályának „Koss Okosok” nevű csapata az október 13-án megrendezett megyei fordulón bekerült a hat legjobb csapat közé, mely igen előkelő hely a megye 40, éles eszű, negyedikes csapatának mezőnyében.

A csapatunk tagjai: Beke Botond Zsigmond, Csesznok Dávid Kristóf, Jakab Levente, Nagy Csanád Zoltán.

A négy fiúval sok időt és energiát fordítottunk az alapos felkészülésre. Természetesen ennek az eredménynek nem csupán a véghajrá volt a záloga. Hosszú, alapos előkészítő munka előzi ezt meg. A matematikai ismeretek alapjainak biztos tudása mellett, évekkel ezelőtt elkezdtük a ráhangolódást azokra a tipikus feladatokra, amelyek a megfelelő gondolkodás kialakításában nélkülözhetetlenek a feladványok gördülékeny megoldásához.

A pályámon, és a versenyszituációkban megélt tapasztalataim alapján, úgy gondolom, hogy a gyerekek állandó, stabil, következetes, de kiegyensúlyozottan ésszerű terhelése a másik alappillére annak, hogy a meglévő tudást egy ilyen különleges, izgalommal telített élethelyzetben eredményre tudják váltani.

Nem utolsó sorban az is nagyon fontos, hogy a gyerekek, a munka hevében is szeressék a matematikát; érdekes, számukra lebilincselő, vicces, vagy egyéb tantárgyi ismereteket halmozó feladatokkal, szövegekkel frissen kell tartani érdeklődésüket, megcsiklandozni a fantáziájukat, hogy a sikeres munka végén a kiérdemelt dicséret igaz legyen és jövőt építő.

Fülöpné Pető Aranka

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.