Projekttalálkozó Magyarországon

Írta: Monok Péter
2016. május 15. vasárnap, 16:22

A Mathematics is my friend című nemzetközi pályázat magyarországi találkozójának a Kossuth Lajos Általános Iskola adott otthont 2016. április 26. és május 2. között. Olaszországból három tanár, Törökországból két tanár és két diák, valamint Lengyelországból két tanár és négy tanuló érkezett.

A találkozót Budapesten kezdtük. A Trófea Grill étteremben nyitottuk meg a találkozót, illetve ellátogattunk a Csodák Palotájába, ahol egy rendhagyó természetismeret órán is részt vehettek a partnerek. Ezután kipróbálhatták a különféle fizikai törvényszerűségen alapuló „csodát”. Az első nap délutánján Budapest legszebb nevezetességeivel ismerkedtünk. Rövid buszút után érkeztünk meg a Hableány Hotelbe, ahol bőséges büfévacsora várt ránk.

Április 28-án a kis csapat az iskolába látogatott el. Egy kilenc főből álló diákcsoport volt a fogadóbizottság, akik a magyar oktatási rendszerről és magáról az iskoláról beszéltek, majd megismerkedtek a külföldi tanulókkal. Az ünnepélyes megnyitón üdvözölte az egybegyűlteket tagintézmény-vezetőnk, Bercziné Bujdosó Hajnalka, valamint beszédet mondott Újvári Imre polgármester úr. Az első és második osztályos angolosok dalokkal köszöntötték a nemzetközi csoportot, a negyedik b. osztály tanulói egy angol dalt tanítottak, és hat zeneiskolás diákunk különféle zenedarabokkal kápráztatták el a csapatot. Minden résztvevő himnusza felhangzott egy-egy power point prezentáció segítségével, majd minden intézmény bemutatta saját országát, lakóhelyét és iskoláját.

A közös ebéd után Hunyadiné Editke megismertette a látogatókat a híres japán számolóeszköz, a szorobán használatával. Felnőttek és gyerekek egyaránt érdeklődéssel figyelték a különleges abakuszt, majd pedig ki is próbálhatták azt. A magyarországi találkozó egyik feladata a sportok és a matematika vizsgálata volt, ezért a délután első felében részt vettünk egy rendhagyó testnevelés órán, ahol a két tantárgy kapcsolatát figyelhettük meg olyan sorversenyeken, ahol a külföldi diákok is nagy örömmel szerepeltek.

Az órát Puha István és Solymosi Mária vezették. Ezután tovább folytattuk a sportos délutánt: kenuzni mentünk a Tisza-tóra, így ismerve meg eme csodás természetvédelmi terület élővilágát. Többen még nem kenuztak azelőtt, kicsit félve is szálltak vízre, de a kezdeti nehézségeken túljutva igazán élvezték az új sportot. A vacsoránál a tanulóknak kenuzással kapcsolatos matematikai feladványokat kellett megoldaniuk.

A következő napot is az iskolában töltöttük. Először Nagy Csaba és Nagy Kata mutatott be néhány táncot, majd tanította meg a csoporttal több magyar tánc alaplépéseit, amit a külföldiek nagyon kedveltek. Ezután két innovatív matematika órán vehettek részt a látogatóink. Az első órát Bacsuné Beleznay Katalin tartotta, aki sok érdekes, játékos feladattal készült, megdolgoztatva a külföldi gyerekeket is. Majd Bercziné Bujdosó Hajnalka óráját látogattuk meg, aki a vicces matematikai fejtörők után több logikai játékkal ismertette meg a tanulókat. A lengyel és török gyerekek szívesen vettek részt a tangramok kirakásában és a többi társasjátékban is.

A délelőtt hátralevő részében minden nemzet egy-egy innovatív matematikai feladatot mutatott be a nemzetközi gyerekcsoportnak. Az ebéd után projektmegbeszélést tartottunk feladatokról és határidőkről, valamint körvonalaztuk a közelgő olasz találkozó programját is. A délután hátralevő részében szabadprogram keretében sétálhattak, vásárolhattak a résztvevők városunkban.

A szombati napon Eger nevezetességeivel ismerkedtünk: megcsodáltuk a Bazilikát, sétáltunk a Dobó téren, megnéztünk néhány kiállítást a várban, valamint a Minaret tetejére is felmentünk. Gyors ebéd és fagyizás után buszoztunk el Egerszalókra, ahol a partnerek fáradt tagjaikat a kellemes termálvízben tudták pihentetni.Az utolsó együtt töltött nap, vasárnap motorcsónakkal utaztunk át Poroszlóra, ahol az Ökocentrum kiállításait nézhettük meg. Különösen tetszett a csoportnak a 3D-s film a Tisza-tóról, és nagyon élvezték magát a csónaktúrát is. Láttunk több vízimadarat valamint visszafelé úton a hódok nyomát is.

Fáradtan, de tele élményekkel és új oktatási módszerekkel indult haza minden külföldi csoport.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.